Kop
Roosenboompjes
Maak hier uw keuze
uit een Roosenboompje
 
         
         

Vorige 21. Christenen onderweg Volgende

 
Het blad Uitdaging las ik laatst een verrassend artikel. Het Belgische Ieper is een uniek kunstwerk rijker. Op pagina 7 werd het verhaal geÔllustreerd met een prachtige foto waarop al het moois te zien was.

Beeldengroep van Marc Maes

De kunstenaar Marc Maes ontwierp een fraai beeldhouwwerk dat het plein van Onze Lieve Vrouwe Middelares-kerk te Ieper nu sieren mag. Het geeft christenen weer die in BelgiŽ en de rest van de wereld van hun Heer en Heiland getuigen. Centraal in deze compositie van beelden is de Christusboom met daaromheen nog negen goed herkenbare figuren, zoals: Maria - de moeder van Jezus, de apostel Andreas, Maarten Luther - de man van de reformatie, Moeder Theresa - bekend vanwege haar werken van barmhartigheid in Calcutta in India, Damiaan - de leprose pater, en andere ons onbekende personen.

Het laatste beeld bestaat uit een groep mensen. Zij moeten de christenen, die nog onderweg zijn, uitbeelden. Opmerkelijk dat die laatste beeldengroep er pas later aan werd toegevoegd.

't Ja, het is natuurlijk niet zo moeilijk om een aantal geloofshelden van de afgelopen tweeduizend jaar in een compositie bij elkaar te zetten. 'k Denk dat de kunstenaar niet helemaal met z'n werk tevreden was toen het al geplaatst was.

In de Bijbel komen we ook vele "geloofshelden" tegen. Hoofdstuk 11 van de brief aan de HebreeŽn somt er een hele reeks op. Abel, Henoch, Abraham om er maar een paar te noemen. Toegegeven - ik ken ze alleen bij name, maar als ik deze beroemde verzen lees dan krijg ik nog meer bewondering en respect voor alle ontberingen, vervolgingen, pijn en verdriet waar ze aan bloot gesteld werden en valt het me op dat "mijn kruis", vergeleken met hen, nog redelijk te dragen is.

Toen ik zo over dit alles nadacht, bad en overdacht, zag ik mezelf aan die beeldengroep toegevoegd worden. Met m'n geestesoog zag ik dat de kunstenaar moeite had om mijn gestalte de juiste vorm te geven. Na tijd en moeite was het dan zo ver. Ik stond erbij en hůe! Toen belandde ik weer op aarde en alles ging weer zoals voorheen.

Toch laat deze droom mij niet los. Zal ik er echt wel bij zijn? Bij al die christenen die nog onderweg zijn, bedoel ik? Ben ik trouw aan mijn Heer en Heiland en Zijn grote opdracht gebleven? Heb ik alles gedaan om hem uit te voeren? Ben ik? Ben ik? Ben....?

Ach, 'k hoef er niet meer over na te denken. De Apostel der liefde, Johannes schrijft zo wonderlijk mooi in zijn laatste brieven over dit alles en geeft mij kracht, moed en inzicht in dezes - dat zij die in naam van Jezus Christus geloven, mogen weten dat zij eeuwig leven hebben! Met andere woorden, aan die groep gelovigen toegevoegd worden die nu nog onderweg zijn.

Heerlijk evangelie woord, Jezus neemt nog zondaars aan!

Rob Roosenboom