Kop
Roosenboompjes
Maak hier uw keuze
uit een Roosenboompje
 
         
         

Vorige 22. Dat ene puzzelwoordje Volgende

Kruiswoordpuzzel

Zoals enkelen van u wel weten ben ik ťťn van die vele puzzelaars die Nederland rijk is. Menige puzzel is door mij reeds opgespoord en opgelost. Het geeft een geweldige kick als ik via het cijfersysteem de juiste slogan heb gevonden. Ik voel me dan weer tiptop, bruis van energie en kan de hele wereld aan.

Maar laatst zat alles tegen. De bewuste puzzel bleek niet zo eenvoudig op te lossen te zijn. M'n trots deed me roekeloze dingen doen. Woorden die niet of nauwelijks gebruikt worden vulde ik behendig in. Maar nee, het lukte niet. Alle woorden liepen door elkaar heen.

Daar ik met verschillende kleuren werk - voor elke keer dat ik ga puzzelen een andere kleur - leek de puzzel op het laatst wel op een kunstwerk van van Gogh, ook zonder oren! 'k Voelde me triest, wanhopig, eenzaam en ....dom! Hoe kan dat nou? Te hoog gegrepen, te moeilijk voor deze onontwikkelde jongen?

Met tijd, komt raad. Ja, nog steeds zijn er speciale puzzelwoordenboeken te koop. Andere fervente puzzelaars gebeld. Dat ene woord...pff. Wat is'tie moeilijk te vinden.

Nu, enige tijd later en "wijsheid" verder bleek de oplossing zo simpel te zijn. Het woord dat ik zocht bleek voorhanden te zijn. Alleen ik, domoor, maakte het mezelf zo moeilijk. Het woord dat voor BLOEIWIJZE gevraagd werd bleek GROEI te zijn.

Het deed mij denken aan de vele episodes die mijn leven omvatte. Op de goede momenten als alles voor de wind ging blies ik krachtig de hoogste tonen. Toen het daarna wat minder voorspoedig ging was Leiden in last. De vuurgloed van God verbleekte en mijn hart verkilde.

Toch liet God mij niet in de steek, anderen wel, maar Hij niet. 'k Leerde alleen op Hem vertrouwen en mijn geloof op Hem te bouwen.

Een lied uit de bekende bundel zegt zo treffend:

"Als soms vrienden ons verlaten,
gaan wij biddend tot de Heer.
In Zijn armen zijn wij veilig.
Hij verlaat ons nimmermeer."

Mooi hŤ?

Van bloembollen is bekend dat ze pas na hun bloem te hebben afgestaan zich vermeerderen (vermenigvuldigen). Misschien is mij de bloem ontnomen, maar mag ik mij nu aan de bol vermenigvuldigen. Ver weg onder de grond speelt zich deze vermenigvuldiging af. Niemand ziet het, maar de Heer van de oogst wel. Hij weet precies hoe het proces verloopt, houdt de vinger aan de pols, weet zeker dat alles volgens voornemen verloopt.

Nog even terug naar het opschrift van dit verhaal: "Dat ene puzzelwoordje". Soms lijkt onze levenspuzzel vele moeilijke, onvindbare woorden te bevatten. We zoeken ons dood, de puzzelpagina blijft onaf en vol met woorden in diverse kleuren staan, om maar niet van de vele doorhalingen en correcties te spreken. Toch is God er bij.

In Alphen a/d Rijn staat een mooi kerkgebouw met de naam: "NABIJ".
God is er altijd bij. Don't worry, be happy!!

'k Hoop echt dat u uw puzzelwoordje vinden mag. Dat ene woordje kan trouwens uw leven helemaal veranderen. Vernieuwen zelfs! Misschien dat dan ook uw bloeiwijze GROEI zal inhouden.

Mag de Heer van de oogst ook in uw leven Zijn werk doen?
'k Ben benieuwd naar al die nieuwe bloembolletjes.

Rob Roosenboom