Kop
Roosenboompjes
Maak hier uw keuze
uit een Roosenboompje
 
         
         

Vorige 30. Dagelijks brood Volgende

Brood De Here Jezus gaf in het bijzondere gebed: "Het onze Vader" aandacht voor God, mens, omstander en dagelijks leven. De frase: "Geef ons heden ons dagelijks brood" is een regel die mij telkens weer doet verbazen. Bidden voor je eten en dan nog wel voor iets bijna onbetekenends als "brood".

Toch moet je met mij erkennen dat brood als eerste "levensbehoefte" bekend staat. Een gezegde stelt: "Zonder brood geen leven".

Hoewel graan in vele producten verwerkt wordt is brood toch wel de meest bekende toepassing hiervan. Niet voor niets geeft de Here Jezus de opdracht om voor ons "dagelijks brood" te bidden.

Hoewel er in ons land steeds minder brood gegeten wordt, vergeleken met bijv. 30 jaar geleden, en "kant en klare" levensmiddelen, magnetron geschikt, in alle variaties worden aangeboden, blijft brood van essentieel belang. In de voormalige Oostbloklanden staat er altijd "brood en zout" op tafel en is de tafel ongedekt als brood ontbreekt!

Vandaar dat de Here Jezus zichzelf afschildert als "brood des levens" en tijdens zijn afscheidsmaal (laatste avondmaal) de discipelen gebiedt om van "dit brood, dat is Mijn lichaam (figuurlijk bedoeld)" te eten tot Zijn nagedachtenis.

Het doet mij beseffen dat ik elke dag met dankbaarheid in het hart God de Vader mag danken voor de voorziening van mijn dagelijks brood.

Rob Roosenboom