Kop
Roosenboompjes
Maak hier uw keuze
uit een Roosenboompje
 
         
         

Vorige 36. Mini-Market Volgende

Straathandel Als je vele reizen naar de voormalige oostbloklanden maakt, moet je, of je het nu wilt of niet, af en toe boodschappen doen. Grote supermarkten zoals bij ons zijn in de kleinere steden en dorpen volkomen onbekend. Dus, ben je aangewezen op de kiosken die overal en nergens op de trottoirs te vinden zijn of op de straathandel, waar voornamelijk oudere mannen en vrouwen in regen en wind, in sneeuw of hitte, hun waren proberen te slijten aan de vele voorbijgangers. Het lijkt wel of iedereen iets te verkopen heeft: Drie tomaten, ťťn liter verse melk in een coca-cola-fles, pipas (zonnebloempitten) of zelfs een oude radio of fietsketting.

Voor mij, als buitenlander, een bonte schakering van allerlei noodzakelijke levensbehoeften; voor de verkoper een zaak van levensbelang. Veel concurrentie doet de prijzen zakken. Al met al een heel gebeuren.

Om deze mensen goed te begrijpen moet je deel nemen aan dit alles. Soms lijkt het erop dat ik juist door deze deelname, beter kan communiceren met de plaatselijke gelovigen. Talloze voorbeelden, zo uit de praktijk van alle dag, kan ik zodoende gebruiken om de prediking of seminars te illustreren. Niet voor niets werd de Here Jezus "mens voor mensen", nam Hij deel aan het dagelijkse leven en gebruikte hij talloze voor de hand liggende voorbeelden, om zo de boodschap van het Koninkrijk te verduidelijken. Vele voorbeelden zijn ons door de vier evangelisten overgeleverd: Licht / zout / zaaier / oogst / boom / druivenrank / wijn / brood / schaap / herder en nog vele andere.

'k Vind het nog steeds een voorrecht om te reizen, te prediken ťn te ontdekken; om zo multi-productief als boodschapper, als postbode van de Heer, te mogen leven. O ja, sinds kort kun je ook in mini-markets terecht voor je boodschappen. In grote overdekte hallen is dan ook van alles te koop zij het tegen vaak hogere prijzen.

Toch maar de straathandel opzoeken?!

Rob Roosenboom