Kop
Roosenboompjes
Maak hier uw keuze
uit een Roosenboompje
 
         
         

Vorige 39. Geduld Volgende

Tijdcontrole op horloge Ai, een heikel onderwerp voor velen,inclusief mijn persoontje, raak ik nu (moedwillig) aan. We leven in een westers georiŽnteerde wereld waar tijd = geld het devies is. In ons 24-uurs bestaan is geen tijd meer voor gelanterfant en nietsnutten.

Toen ik nog in Spanje werkzaam was van 1970 - 1980 bleek dat tijd van weinig belang werd geacht. Als er iets heel belangrijks gedaan moest worden - ach, er gebeurde dan wel wat, maar de rest werd afgeschoven naar maŮana (= morgen). En als je dan die volgende morgen kwam dan hoorde je weer hetzelfde als voorheen: "maŮana". 'k Heb er mee leren leven als Nederlander en het Spaanse, goede en rustige leven leren waarderen!
'k Heb er geen maag- en/of hartklachten aan overgehouden. Gelukkig maar.

Dan iets over "maŮana" in de voormalige oostbloklanden. Daar gelooft men het ook wel. Natuurlijk werkt men hard om elke dag het dagelijks brood op de plank te krijgen, maar de rest is bijzaak, voor de meeste mensen althans. Kapotte ramen en deuren - misschien: "morgen" gerepareerd - maŮana. Waar maak je je druk over. Het is nu eenmaal niet anders! Als de samenkomst om 18:00 uur staat gepland dan mag je blij zijn als iedereen er om 19:00 uur aanwezig is. De vertaler misschien nog later, want die heeft ook vele andere zaken te regelen.

'k Leer dagelijks m'n "maŮana-kruis" te dragen en te ontspannen, in de rust te blijven en met veel geduld m'n weg te vervolgen. Inmiddels laks geworden? Nee hoor! Gewoon aanpassen en dan vervult God je met de "vrede die alle verstand te boven gaat". En dan kun je relaxed een zegen zijn daar waar de Heer je plaatst om (nog) velen met Hem, door gebed, in contact te brengen. Geduld hebben - wat is dat? 't Is gewoon je stijl van leven en werken. Vandaar het gezegde: "Geduld hebben is een schone zaak."

P.S. Dit stukje heb ik geschreven nadat een vertaler niet op tijd kwam opdagen, "slechts" anderhalf uur later! Meestal gaat het wel goed en probeert men op een goede manier de dingen te regelen.
Ook ik moet leren geduld te hebben, oefenen!

Rob Roosenboom