Kop
Roosenboompjes
Maak hier uw keuze
uit een Roosenboompje
 
         
         

Vorige 9. "Nu daagt het in het oosten, ‘t Licht schijnt overal...."
(Oud Kerstlied)
Volgende

image007 Het hebben van elektriciteit is een algemeen recht en goed. Dat niet alle landen zo bevoorrecht zijn als het onze staat buiten kijf. Je hoeft dat ene knopje maar in te drukken of die schakelaar om te draaien en zie: er is licht.

In de zg. oostbloklanden is het echter geheel anders. Hoewel bijna iedereen aangesloten is op het “net”, bestaat er altijd de kans dat het niet werkt, het licht kan uitvallen. Zo ook in mijn geval: een grote schouwburg boordevol “feestgangers”. Want dat zijn we toch? Niet? En dan tijdens de prediking: floep - licht aan, floep - licht uit. Bij ons ongetwijfeld grote paniek, dáár heel gewoon. Ik met m’n zaklampje (door schade en schande wijs geworden, door de jaren heen) mijn bijbel en preekschema belichten: een spookachtig en sprookjesachtig geheel. Na verloop van tijd gaat het licht (meestal) weer aan en kun je “zichtbaar” de dienst afmaken.

Licht is een belangrijk gegeven. Zo schijnen mensen het best te gedijen bij mooi weer. Een stralend zonnetje en iedereen is in een opperbeste stemming, voelen we ons fit en kunnen we de hele wereld aan. Zodra dat zonnetje gaat verdwijnen - zo tegen de herfst of winter - dan is Leiden in last. Menigeen is depri of klaagt en zeurt dat het leven o-zo-moeilijk is en ziet het vaak niet meer zitten. Het boeken van een extra “zon-vakantie” wordt dan super aantrekkelijk en zelfs vitamine C tabletjes bieden veelal uitkomst. Niet voor niets heeft de Here Jezus gezegd dat “Zijn Woord een lamp voor onze voet en licht op ons pad wil zijn” (Psalm 119:105).

De wereld kraakt in haar voegen, de nacht vordert gestaag en Zijn komst is zeer nabij.

Nog even terug naar ons kerstlied.

Ja, lieve broeders en zusters, nog even en de nacht is VOORBIJ!! Ja, ja, u leest het goed: VOORBIJ!!

Het morgenlicht gloort immers al in het oosten, de mistnevel trekt langzaam op en zie: “de zon der gerechtigheid” (een beeld van onze Here Jezus Christus) werpt haar eerste morgenstralen in een donkere wereld in zonden gehuld. Oei! Nog eventjes- ja, ja, dat morgenlicht verdringt dan met een intense gloed die pikzwarte duisternis. Het licht (Jezus Christus) schijnt dan overal! Halleluja!

Immers, kerstmis is toch het feest van het licht? De Here Jezus wil de hele wereld in warme stralen hullen, verlichten, verwarmen en vernieuwen. Goed hè!

Ik hoop dat er bij u ook een lichtje is opgegaan.

Komt laten wij aanbidden. Komt laten wij aanbidden. Komt laten wij aanbidden, DIE KONING!!

Rob Roosenboom